Luonnossa liikkuvalle

Vaatesuosituksia luonnossa liikkkuvalle.

Tässä blogissa on vaatesuosituksia yleisellä tasolla liittyen vaatteiden liikkuvuuteen ja mukautumiseen maastossa. Kirjoituksesta on rajattu pois kenttäpuvut. Mukana ovat lyhyt- ja pitkäkestoiseen liikkumiseen sopivat vaatekappaleet, joiden ulkonäkö on neutraalin siisti ja silti niissä on mukana toiminnallisuuksia.

Yksityiskohdat tuotteille löytyvät linkeistä, jotka aukeavat uuteen ikkunaan. Mukaan poimittujen vaatekappaleiden hyviä ominaisuuksia ovat:

  1. Joustavuus eli tila liikkua (takit ja housut)
  2. Joustava materiaali linkittyen edelliseen kohtaan
  3. Toimivat taskut ja lisätaskut pikkutavaroille
  4. Vaate toimii arjen lenkkeilyssä ja viikonlopun rankemmassa reissussa
  5. Edelliseen kohtaan liittyen kävelylenkit kaupungissa tms. ja viikonlopun metsäreissut, vaellukset jne.
  6. Toimii kerrospukeutumisessa, eli ei ole liian paksu tai jo valmiiksi monikerroksinen vaate hidastamassa tahtia, kun tulee vaatekerroksia alle lisää
  7. Kestävyys suhteessa työjälkeen ja hinnoitteluun
  8. Käyttöikä, eli mukana ei ole kertakäyttötuotteita tai lyhytikäisiä tuotteita, jotka rasittavat luontoa ja jätehuoltoa lyhyellä kierrolla
  9. Tuotteen tuntuma päällä kannettaessa
  10. Monipuolisuus, kehtaa esm. mennä suoraan metsästä ruokakauppaan tms. eli "ihmisten ilmoille"

Jos vaate ei ole esim. 100% puuvillaa, ovat kaikki vaatteet nykyään muovisekotteita. Joistakin tuotteista siis syntyy ääntä, pientä kahinaa, mutta ei mitään kasari tuulipukujen ääniä. Äänihan syntyy siitä, mitä enemmän kehonosia on hankaamassa yhteen. Vaatteen tuleekin siis kestää mm. hankausta ja tässä erilaiset muovisekoitteet tuovat kestävyyttä, ne voivat silti olla ominaisuuksiltaan hyvinkin joustavia. Tästä aasinsillasta päästäänkin pariin suosikkihousuuni, jotka valikoituvat päälle maastoon ja lenkille. Harrastan trailrunningia, siihen minulle on tulossa Helikonin uutta tuotantoa "Hoyden range tights", joita aion juostessani kokeilla. Pitääkin muistaa palata asiaan...

Housut

OTP housu - Helikon-Tex® 

Classic Pants - UF Pro® (+kaikki UF Pro mitä käytän)

Hybrid Outback Pants - Helikon-Tex®

Kaikkien noiden housujen hintataso on siedettävä suhteessa niiden käyttöikään ja käytettävyyteen. hinnat ovat alle 80€ - 123€. OTP housut olen omistanut nyt kohta kolme vuotta ja UF Prot pari vuotta. Uusin hankinta on Hybrdid Outback Pants, joihin olen ollut todella tyytyväinen. Kangas on hiljaisempi, mutta myös hiukan jäykempi kuin OTP, joka joustaa joka suuntaan. UF Pron housujen vahvuus on hyvin suunniteltu kankaiden yhdistäminen niin, että kun housut jalassa menee kyykkyyn, niin tuntuu, että housu häviää jalasta. Se ON hassu fiilis, mutta aiheuttaa sen, että tuo kalliimpi housu on myös helposti SE lempihousu. Myös hankauksen kesto maastossa on aivan omaa luokkaansa. Kaikki housut ovat pitäneet kuosinsa, värinsä ja siistin ulkoilmeensä käytöstä sekä pesuista huolimatta. Työnjälki on hyvää, mikä aiheuttaa sen, että tuote kestää. Kaikken housujen alle on mukava pukea lisää, etenkin OTP loistaa tässä kohtaa talvella. Huom: liian tyköistuvan vaatteen allehan ei pueta mitään lisää ;) Eli koko on tärkeä asia. 

Takit

Trooper Soft Shell - Helikon-Tex®

Wolfhound, kevyttoppatakki - Helikon-Tex®

Patriot Heavy Fleece - Helikon-Tex®

Metsämiehen anorakki - Helikon-Tex®

Windrunner, kevyt tuulitakki - Helikon-Tex®

Nyt on vahvasti lempivaatteet tässä läsnä, takkien hinnat ovat alle 50€ - yli 100€. Trooper on palvellut jo neljä vuotta ja vaikka jossain kohtaa Soft Shell päästää veden läpi (se ei ole sadeasuvaate) eniten kuluvista kohdista (käsitaipeet jne.), niin takki palvelee silti hyvin tuulessa ja viimassa. Sen alle sujahtaa vaivatta tuo Wolfhoundin kevyttoppatakki ja edelleen tuntuma on kevyt liikkua. Itse arvostan sitä ettei vaate luo raskasta oloa vaan olo pysyy kevyenä. Kevyt, lämmin ja mukava olo, se on se juttu minulle. 

Wofhoundin kevyttoppatakki on ollut todella monipuolinen. Sitä tulee pidettyä sellaisenaan, kelin mukaan, ja se on miellyttävä lisä kuoritakin alle vaatekerroslisänä. Takki on lämmin, kevyt ja miellyttävä päällä. Se lähteekin helposti naulakosta päälle.

Patriot on paksu kaksikerrosfleece. Vaate on ollut minulla kohta 6 vuotta ja sitä ei edelleenkään tarvitse hävetä kaikesta pesusta ja käytöstä huolimatta. Takki on lämmin ja pitää pienen tihkusateenkin loitolla monta tuntia. Taskut ovat aivan loistavan kokoiset ja sijainti rinnan päällä on ihan loistava, kun päällä on lantioremmillinen reppu. Takki on päällä mukava ja menee monessa kelissä on eli on monipuolisesti käytettävissä.

Metsämiehen anorakki: olen NIIN mieltynyt sen ulkonäköön ja käyttävyyteen! Sivujen vetoketjujen ansiosta takki on helppo pukea päälle. Huppu on säädettävissä ja isossa etutaskussa on kätevä pikkutasku mm. auton avaimille. Materiaali on miellyttävä ja takki todellakin on mukana menossa!

Windrunner on polkujuoksuillani oikeastaan "Must". Kelistä riippuen sen alla ei ole kuin t-paita ja jos se pitää riisua pois, niin se kulkee kevyesti mukana. Sen pystyy ruttaamaan pieneen tilaan tai keräämään pussukaksi, joka on ommeltu sen sisäsaumaan. Tätä tulee käytettyä myös kerrosten välissä, sillä se on hyvin ohut, mutta tehokas tuulenblokkaaja. 

Tähän lisäksi mainittakoon, että kannattaa tsekata myös tuo "Varusteet"-valikkomme sivun yläosasta.

(Kuvan miehellä on päällään Mistral anorakki ja Hybrid Outback pantsit.)

Luontoon

Samassa kategoriassa

Muut yhteensopivat tagit

Comments

Leave your comment

Sunnuntai Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu